مزایا و معایب دیوار کناف

مزایا و معایب دیوار کناف

دیوار کناف – معرفی و دسته بندی :

دیوارکناف ترکیبی از مقاطع فلزی ؛ صفحات روکشدار گچی یا صفحات سیمانی می باشد. یک جزء اساسی دیگر که در معرفی دیوار کناف باید به آن اشاره نمود عایقهای صوتی و حرارتی می باشند. این عایقها تاثیر بسزایی در بهبود عملکرد دیوار کناف می گذارند. عوامل موثر دیگر که در ادامه معرفی دیوار کناف به آنها خواهیم پرداخت عوامل اتصال و مصالح درزگیری می باشند.

بنابراین در معرفی دیوار کناف ۵ عامل اصلی تاثیر گذار عبارتند از :

۱- زیرسازی فلزی ( نوع استاد و رانر )

۲- صفحات روکش دار (گچی یا سیمانی)

۳- عوامل اتصال (پیچ ها و مهارها)

۴- مصالح درزگیری(بتونه و ماستیک)

۵- عایق های صوتی و حرارتی و مصالح جانبی

در ابتدای معرفی دیوار کناف به بررسی تاثیر این ۵ عامل در دیوار کناف می پردازیم:

۱- تاثیر زیرسازی فلزی در دیوار کناف :

سازه های کناف از ورق های فولادی گالوانیزه به ضخامت ۰٫۶ میلیمتر ساخته شده اند . این سازه ها با استفاده از تکنولوژی سرد نورد توسط دستگاه رول فرمینگ ساخته می شوند . در ساختار دیوار عمدتا از دو نوع مقطع U و C استفاده می شود .

الف – سازه U شکل :(رانر)

ب- سازه Cشکل :(استاد)

الف – رانر: رانر جزء افقی دیوار کناف می باشد . از این سازه در کف و سقف دیوار استفاده شده و به عنوان هادی سازه استاد عمل می کند . از رانر در بخش افقی بازشوها نیز استفاده می شود . این سازه در ابعاد ۵۰ و ۷۰ و ۱۰۰ میلیمتر تولید می شود .

ب- استاد: استاد جزء عمودی دیوار کناف می باشد . این سازه بصورت عمودی و در فواصل ۳۰ یا ۴۰ یا ۶۰ سانتیمتر از هم قرار می گیرد. با استفاده از پیچ های مخصوص , پانل ها بر روی استادها نصب می شوند . این سازه در ابعاد ۵۰ و ۷۰ و ۱۰۰ میلیمتر تولید می شود . علاوه بر این ,اجزا فلزی دیگری نیز در دیوار کناف وجود دارد .

در ادامه معرفی دیوار کناف نگاهی گذرا به آنها می اندازیم:

الف – سازه پشتیبان : (SP60) جهت نصب لوله های آب سرد و گرم و فاضلاب , رادیاتور ها از آن استفاده می شود . این سازه بار وزن این متعلقات را به استادهای مجاور انتقال می دهد .

ب- قطعه اتصال سازه پشتیبان:(SC47) از این قطعه و با استفاده از سازه F47 می توان سازه پشتیبان برای نصب قوطی های برق ساخت.

پ- سازه محافظ گوشه:(کرنر بید) از این سازه در کنج های خارجی , دیوارها استفاده می شود . نقش اصلی آن جلوگیری از آسیب ناشی از ضربه می باشد . این سازه تاثیری خوبی در ایجاد لبه های گونیا و یکنواخت نیز دارد.

ت- سازه لبه :(جی بید) برای ایجاد لبه های صاف و یکنواخت در انتهای آزاد پانل گچی استفاده می شود. این سازه همچنین از لبه ای آزاد در مقابل ضربه محافظت می کند.

س- سازه درز انقطاع: در دیوار های پیوسته با طول زیاد نیاز به ایجاد درز انقطاع می باشد . از این سازه برای پوشش درز انقطاع ایجاد شده استفاده می شود .

۲- تاثیر پانل ها در دیوار کناف : پانل ها برای پوشش دیوارها استفاده می شوند. دسته بندی پانل ها براساس جنس آنها می باشد . به طور کلی پانل ها به دو دسته گچی و سیمانی دسته بندی می شوند . در ادمه معرفی دیوار کناف به معرفی هر کدام از آنها می پردازیم.

الف- صفحات روکش دار گچی :(پانل گچی)

۱- پانل گچی ساده:(RG) این صفحات دارای روکش کرم رنگ با مهر آبی کناف در پشت آنها می باشند. کاربری آنها عمومی و برای ساخت انواع دیوار کناف و سقف کناف می باشد.

۲- پانل مقاوم در برابر رطوبت :(MR) این صفحات دارای روکش سبز با مهر آبی کناف در پشت آنها می باشد . از این صفحات در مکانهای مرطوب استفاده می شود. استفاده در سرویس های بهداشتی و حمام ها بخشی از کاربرد این پانل ها می باشد.

۳-پانل مقاوم در برابر حریق:(FR) این صفحات دارای روکش صورتی با مهر قرمز کناف در پشت آنها می باشد. از این صفحات در محل هایی استفاده می شود که نیاز به کد حریق دارند. پوشش ستون ها و تیرهای فلزی یکی از کاربرد این پانل ها می باشد.

۴-پانل مقاوم در برابر حریق و رطوبت :(FM) این صفحات دارای روکش سبز با مهر قرمز کناف در پشت آنها می باشد. در فضاهایی مورد استفاده قرارمی گیرند که توامان در برابر حریق و رطوبت نیاز به مراقبت دارند. داکت های تاسیساتی یکی از کاربرد این پانل ها می باشد.

۵- صفحات گاردکس: این پانل از محصولات جدید شرکت کناف می باشد.هسته گچی این پانل ها دارای ترکیبات خاصی می باشد. در دوسمت این پانل از یک لایه فیلیس فایبر گلاس پوشیده شده است. ویژگی هی این پانل عبارتند از: ۱- سازگاری با محیط زیست. ۲-مقاومت در برابر حریق. ۳-مقاومت در برابر رطوبت. ۴-مقاومت در برابر کپک. ۵-توانایی تنفس بالا.

۶-صفحات Diamant: هسته گچی این پانل حاوی الیاف شیشه و مواد سیلیکونی می باشد.چگالی این صفحات بالاتر از صفحات گچی معمولی است. به همین دلیل برای رسیدین به مقاومت بالاتر دیوار کناف می توان از آن استفاده نمود.(به جای استفاده از چند لایه پانل معمولی)

۷- صفحات آکوستیک و تصویه کننده هوا: در هسته گچی این پانل از زئولیت استفاده شده است.این ماده باعث کاهش سطح آلاینده های موجود در هوا می گردد. شکاف و سوراخ های موجود در سطح این پانل نیز باعث جذب صدا می گردند. این امر باعث کاهش شدید آلودگی صوتی فضای کار و زندگی می گردد.

ب-صفحات سیمانی:(آکوا پانل) مواد تشکیل دهنده این پانل ها سیمان پرتلند,پرکننده های ویژه,و مواد افزودنی خاص می باشد. پشت و رو و لبه طولی آنها توسط الیاف شیشه مسلح شده است.

این صفحات در دو نوع ساخته می شوند:

۱- آکوا پانل داخلی. آکوا پانل داخلی جهت فضا های داخلی مانند آشپز خانه های صنعتی,استخر و سونا می باشد.

۲-آکوا پانل خارجی. آکوا پانل خارجی جهت استفاده در نمای ساختمان می باشد. در این بخش و ادامه معرفی دیوار کناف دو عامل موثر دیگر را معرفی می کنیم:

۳- عوامل اتصال

۴ مصالح درزگیری

۳-تاثیر عوامل اتصال در دیوار کناف :

الف- پیج نوک تیز اتصال پانل به سازه کناف:(TN) برای اتصال صفحات گچی به سازه باضخامت کمتر از ۰٫۷ میلیمتر استفاده می شود.

ب-پیج سرمته ای اتصال پانل به سازه کناف:(TB) برای اتصال صفحات گچی به سازه با ضخامت بیش از ۰٫۷ و کمتر از ۲٫۲۵ میلیمتر استفاده می شود. پیچهای TN و TB در طولهای۲۵,۳۵,۴۵,۵۵,۷۰ میلیمتر تولید می شوند.

پ-پیچ نوک تیز اتصال سازه به سازه:(LN) برای اتصال سازه های فلزی کمتر از ۰٫۷ به یکدیگر استفاده می شود .

ت-پیچ سرمته ای اتصال سازه به سازه:(LN) برای اتصال سازه با ضخامت بیش از ۰٫۷ و کمتر از ۲٫۲۵ میلیمتر استفاده می شود. پیچهای LN و LB در طولهای۹ و ۹٫۵ میلیمتر تولید می شوند.

س-پیچ اتصال سازه به ساختار خشک:(FN) از این پیچ ها برای اتصال سازه فلزی به ضخامت کمتر از ۰٫۷ میلیمتر به زیر سازی ساختار خشک استفاده می شود.به علت سر تخت این پیچ ها اتصال مناسبی بین سازه و سطح زیرین ایجاد می گردد. از کاربرد آن می توان به اتصال رانر فوقانی دیوار به سقف کناف اشاره کرد.

ش- پیچ و رولپلاگ: برای اتصال رانر و استاد به دیوار و سقف پیرامونی استفاده می شود. ع- مهار ویژه اعضای تو خالی: برای اتصال رانر و استاد به اعضای تو خالی (لیکا) استفاده می شود . انواع آن عبارتند از:

۱- مهار صلیبی

۲-مهار جمع شونده

۳-مهار حلزونی

۴-قلاب ایکس هر یک از این اتصالات قابلیت بارگذاری مشخصی دارند.

 

۴- تاثیر مصالح درزگیری در دیوار کناف : این مصالح بصورت زیر دسته بندی می گردند:

الف- نوار درزگیر برای مسلح کردن محل درزها و ایجاد شکاف استفاده می شود.

ب-نوار چسب جدا کننده(ترن فیکس) برای جلوگیری از ایجاد ترک بین ساختار خشک و ساختار ماسونری استفاده می شود.

ج-بتونه درزگیری(فوگن فولر) برای درزگیری صفحات روکش دار گچی از آنها استفاده می شود.

د-گچ پوششی(ماستیک) برای ایجاد سطح یکدست و صاف بعد از درزگیری استفاده می شود. در انتهای معرفی دیوار کناف به معرفی عایق های صوتی وحرارتی و مصالح جانبی دیوار کناف می پردازیم.

 

۵- تاثیر عایق های صوتی و حرارتی و مصالح جانبی در دیوار کناف :

۱ : عایق های صوتی و حرارتی : دیوار کناف با انواع عایق های موجود در بازار سازگاری دارند در این بخش به متداولترین آنها اشاره می شود: الف -پشم سنگ: این عایق دوغابی ازالیاف فله سرامیکی , چسب غیر آلی و مقداربسیار کمی چسب آلی و آب می باشد. پس از خشک شدن بصورت قالبی یا رولی به بازار عرضه می شود. این نوع عایق هم خاصیت صوتی و هم خاصیت حرارتی دیوار کناف را بهبود می بخشد. ب – پشم شیشه: ج -پلی استایرن:

۲ : مصالح جانبی کناف:

الف-نوار فوم کناف: جهت بهبود عملکرد صوتی, پشت رانر و استادهای مرتبط با دیوار کناف و سقف ماسونری استفاده می شود.

ب- پرایمر زیر رنگ کناف:(تیفن گروند) درصورت استفاده از رنگ نهایی به عنوان پوشش نهایی از این ماده قبل از رنگ کاری استفاده می شود.

پ- چسب کاشی کناف: جایگزینی مناسب برای دوغاب ,برای کاشی کاری و سرامیک کاری روی سطوح کناف استفاده می شود.

ت-عایق رطوبتی کناف:(فلشن دیشیت) جایگزینی مناسب برای قیرو گونی و ایزوگام,با ضخامت غشا بسیار کم.در صورت استفاده از این محصول می توان از چسب کاشی برای کاشی کاری استفاده کرد. انواع دیوار کناف : دیوارهای کناف به ۲ دسته اصلی دیوارهای جدا کننده و دیوارهای پوششی تقسیم بندی میشوند. در ابتدا دیوارها را براساس این دسته بندی بررسی می کنیم.و در ادامه معرفی دیوار کناف به زیر شاخه های هر یک می پردازیم.

۱- دیوار کناف جدا کننده( پارتیشن کناف): پارتیشن ها جز دیوارهای غیرباربر می باشند و از آنها برای تقسیم بندی فضای داخلی ساختمان استفاده می شود.

پارتیشن ها را بر اساس کاربردشان به صورت زیر دسته بندی می کنند :

۱-۱- دیوار جدا کننده ساده:(کد W11 ) این دیوار شامل یک ردیف سازه و یک لایه پانل در هر سمت می باشد. از مزایای این دیوار می توان به استفاده از حداقل مصالح ممکن جهت اجرای دیوار اشاره نمود. از دیگر مزایای این دیوار سطح اشغال کم و سادگی اجرای آن می باشد. از دیوار W111 می توان برای تقسیم بندی فضای داخلی واحد های مسکونی, اداری استفاده نمود.

۱-۲- دیوار جدا کننده با مقاومت مکانیکی بالا:(W112) این دیوار یک دیوار جدا کننده با قابلیت فنی بالایی می باشد. این دیوار از یک ردیف سازه و دو لایه پانل در هر طرف تشکیل شده است. از مزایای این دیوار می توان به وزن و سطح اشغال کم با مقاومت مکانیکی بالا اشاره نمود. این دیوار معمولا در مناطقی که ارتفاع دیوار زیاد باشد کاربرد دارد . این دیوار را در محل هایی که در معرض ضربه و یا تحت بارگذاری می باشند نیز استفاده می کنند. علاوه بر مقاومت بالا, این دیوار دارای عملکرد صوتی مناسب و مقاومت خوب در برابر حریق نیز می باشد.

۱-۳-دیوار جدا کننده با عملکرد صوتی بالا:(W115) برای به دست آوردن خصوصیات صوتی بسیار بالا از این دیوار استفاده می شود.این دیوار از دو ردیف سازه و دو لایه پانل در هر طرف تشکیل شده است.از نوار فوم کناف برای جدا کردن دو ردیف زیرسازی استفاده شده که این امکان انتقال صوت از یک سمت دیوار به سمت دیگر را محدود می کند. همچنین با استفاده از عایق های صوتی به صورت مضاعف عملکرد صوتی دیوار افزایش چشمگیری پیدا می کند.از عمده کاربرد این دیوار می توان به دیوار جدا کننده واحد ها ,اتاق های هتل و بخش مراقبت های ویژه بیمارستان اشاره کرد.

۱-۴-دیوار جدا کننده تاسیساتی:(W116) در مکانهایی که حجم و تراکم تاسیسات زیاد است از این دیوار استفاده می شود. این دیوار از دو ردیف سازه و دو ردیف پانل تشکیل شده است. برای عبور تاسیسات دو ردیف سازه از یکدیگر جدا اجرا می شوند و توسط صفحات گچی به یکدیگر متصل می گردند.ازاین دیوار در سلول های تر ودر محل قاب های بادبند دار می توان استفاده نمود.